Petica
Datum
filmski program
SRETAN ROĐENDAN!
2001: ODISEJA U SVEMIRU
SAD, UK / 149 min / 1968
8.7. u 21:15, Ljetna pozornica Tuškanac
Zemlja:
UK / SAD
Redatelj:
Stanley Kubrick
Uloge:
Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester
Žanr:
SF / action / drama, 149min
Official Trailer
Sinopsis: 2001: Odiseja u svemiru je epski znanstveno-fantastični film nastao 1968. godine s potpisom genijalnog Stanleya Kubricka. Izuzetna crna struktura pretpostavlja vezu između prošlosti i budućnosti u ovoj zagonetnoj prilagodbi kratke priče cijenjenog svi-fi autora Arthura C. Clarkea.

2001: Odiseja u svemiru (2001: A Space Odyssey, 1968.) film je monolitskih proporcija i kapitalno djelo sedme umjetnosti o kojem je sve odavno rečeno i jedinstveno filmsko iskustvo redateljskog velikana Stanleya Kubricka koje s pravom nosi titulu najvećeg filmskog spektakla u povijesti pokretnih slika koji je zauvijek promijenio SF žanr. Pogledajte ovaj spektakl u svoj njegovo raskoši i veličini u savršenoj digitalnoj 4K kopiji na zatvaranju 8. Fantastic Zagreba 08. srpnja na velikom platnu Ljetne pozornice Tuškanac!
Bio: Stanley Kubrick američki je filmski redatelj, scenarist i producent. Režirao je niz hvaljenih i ponekad kontroverznih filmova. Kubrick je bio poznat po pomnom biranju teme svojih filmova, sporoj metodi rada, raznolikim žanrovima u kojima je radio, tehničkoj perfekciji i povučenosti kad je bila riječ o njegovim filmovima i obitelji.