Petica
Datum
filmski program
ORIENT EXPRESS
Mary i vještičin cvijet
Japan / 102 min / 2017
26.6. u 21:15, Ljetna pozornica Tuškanac
Zemlja:
Japan
Redatelj:
Hiromasa Yonebayashi
Uloge:
Hana Sugisaki, Ryûnosuke Kamiki, Yûki Amami
Žanr:
anime fantasy avantura, 102min
Official Trailer
Sinopsis: Mary je sasvim obična djevojčica koja živi pomalo dosadnim seoskim životom, bez avantura i prijatelja, dok joj društvo pravi samo prateta Charlotte. Nakon što je misteriozna mačka odvede u obližnju šumu, Mary otkrije staru metlu i neobičan cvijet imena Fly-by-Night, rijetku biljku koja cvjeta jednom u sedam godina i samo u toj šumi. Cvijet i metla Mary vinu visoko nad oblake, daleko daleko do Endor Collegea - škole magije.

Ovu predivnu animiranu fantasy avanturu potpisuje Hiromasa Yonebayashi koji je zanat brusio u legendarnom japanskom anime studiju Ghibli. Mladi Yonebayashi (čiji je prethodni film When Marnie Was There bio 2014. bio nominiran za Oscara) stvorio je vizualno impresivnu priču o djevojčici Mary koja zahvaljujući magičnom cvijetu i letećoj metli završava u školi za vještice i čarobnjake kojom odaje počast fantastičnom svijetu Ghibli junaka i avantura.
Bio: Hiromasa Yonebayashi je japanski redatelj i animator, poznat po djelima "The Secret World of Arrietty" (2010) and "Mary and the Witch's Flower" (2017). Godine 2015. nominiran je za Oscara u kategoriji Best Animated Feature za "When Marnie Was There" (2014).